Projekt prostovoljnega dela poteka na dveh različnih lokacijah ter tudi različnih področjih: Postojna (Center za tujce – tujci) in Ljubljana (Azilni dom – prosilci za mednarodno zaščito)

Center za tujce

Obiskujemo tujce v Centru za tujce v Postojni. To so ljudje, ki bežijo iz svojih držav (bodisi iz ekonomskih ali političnih razlogov) in jih je pri nas policija ujela brez (veljavnih) dokumentov. V Centru tako čakajo, da jih po ugotavljanju njihove identitete vrnejo v njihove matične države. Tujci se navadno srečujejo z velikim razočaranjem, saj so ob odhodu iz svoje države stavili na vse, tukaj pa se njihove sanje razblinijo.

Na enem mestu se tako srečujemo z ljudmi različnih narodnosti, ver in kultur in vsakdo od njih prihaja s povsem svojo zgodbo. Prostovoljci pripravljamo različne aktivnosti, igre, delavnice … stvari, ki povezujejo in za katere ni nujno potrebno znanje njihovega jezika, potrebne pa so dobre misli in odprtost za drugačnost.

“Igre brez meja” ob dnevu begunca

Obiskujemo dva različna oddelka:

  • oddelek za ranljive kategorije (družine, otroci, ženske, mladoletniki brez spremstva…)
  • oddelek za strožji policijski nadzor (samski moški)

Azilni dom

Tu so nastanjeni prosilci za mednarodno zaščito (azil). V Azilnem domu imamo nevladne organizacije na voljo posebno sobo, kjer lahko skupaj s prosilci za mednarodno zaščito oblikujemo svoj čas, ko smo skupaj. Gre za razne igre in družabna srečanja, kar razveseli tako otroke kot tudi odrasle. Taka soba se lahko z malo domišljije in ustvarjalnosti spremeni v delavnico, predavalnico, kino dvorano … vse z namenom, da bi prosilci bolje spoznali našo kulturo, navade in kulturne znamenitosti.

Pred pričetkom dela, smo skupaj s projektom Človek za druge, prostovoljcem pripravili posebno izobraževanje. Prvi del izobraževanja je bil posvečen ‘prvemu stiku’ med uporabnikom in prostovoljcem. Drugi del pa je nosil naslov ‘samospoštovanje’.

Prostovoljci pri svojem delu vodijo dnevnik prostovoljnega dela, kamor si poleg opisa posameznih srečanj, zapisujejo tudi morebitna odprta vprašanja. Enkrat mesečno se srečujemo na Superviziji. Prvi del Supervizij je vsakokrat namenjen krajšemu izobraževanju, v drugem delu pa se prostovoljci iz posameznih področji srečajo s svojim mentorjem. Mentor pregleda kako tečejo stvari, nudi jim podporo in skupaj s prostovoljci rešuje morebitna odprta vprašanja.