Izjava slovenskih škofov v podporo prizadevanjem papeža Frančiška za solidarnost z migranti

22.12.2021

“Slovenski škofje pozdravljamo in podpiramo vabilo svetega očeta Frančiška z dne 22. decembra 2021, v katerem poziva lokalne Cerkve, redovne skupnosti ter katoliške nevladne organizacije, da sprejmejo prosilce za azil, še posebej tiste, ki prihajajo z vojnih področij, ter jim pomagajo pri njihovi integraciji. 

Številni begunci in migranti, ki v Evropo prihajajo iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda, so velik izziv za vse članice Evropske unije. Vse države in vsi državljani smo poklicani k solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata. Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato je pomembno, da naša država in Evropska unija zagotovita vsem beguncem in migrantom možnosti, da na legalen način pridobijo azil zase in za svoje družine ter se integrirajo v lokalno skupnost. Slovenski škofje ob tem izražamo podporo vsem državnim ustanovam, Slovenski karitas in drugim humanitarnim organizacijam, ki so oziroma bodo sprejemali begunce ter prosilce za azil.

Begunski in migrantski izziv je za našo državo tudi priložnost, da v predbožičnem času premislimo tragične posledice trgovine z orožjem, premalo premišljenih vojaških posegov, nepravičnih ekonomskih politik, revščine in korupcije, ki v ozadju poganjajo vojaške spopade in državljanske vojne ter humanitarne katastrofe. Sveta družina, ki stopa v središče božičnih praznikov, v ospredje postavlja spoštovanje dostojanstva vsakega človeka in vrednoto miru. Zato vabimo vse k solidarnosti in odprtosti do vseh, ki so v stiski”.

Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK 

Na spodnji povezavi lahko preberete izjavo tudi v italijanskem jeziku.